Kvalitetno gnojilo za travo lahko pripomore k boljši rasti

Kvalitetno gnojilo za travo lahko pripomore k boljši rasti

V kolikor uporabljamo gnojilo za travo, kjer se pasejo živali, je pomebno, da je slednja uporabljena v skladu z okoljskimi pravili. Seveda nobeno gnojilo za travo, ki ga uporabljamo ne sme škoditi zdravju živalim. V gnojilih je običajno glavna sestavina dušik. Če se živali pasejo na prostem, je njihova glavna hrana krma oziroma trava. Tudi suha krma ne sme vsebovati zdravju škodljivih snovi.

Ko so bile opravljene študije spomladanske in jesenske paše, se rezultati zelo razlikujejo. V njih se lahko nahajajo kisle detergentne vlaknine, nevtralne detergentne vlaknine, fosfor, kalij, magnezij in kalcij. Študije so pokazale, da se vsebnost teh snovi lahko zelo razlikuje od letnega časa. To je pričakovano, kajti gnojilo za travo se uporablja predvsem v spomladanskih mesecih ali pa že prej. Gnojenje z dušikom se je v zadnjih letih povečalo. Medtem, ko se je vsebnost magnezija in makrohranil zmanjšalo. Nekoliko drugače je, v kolikor gnojilo za travo uporabljamo samo za terase ali travnate površine, na katerih se ne pasejo živali. Takšna trava je običajno na določenih mestih bolj gosta in nekje bolj redka. Na naši terasi smo imeli zalo redko travo, dokler nismo posegli po dodatkih za travo. Veliko je izbire na trgu, vendar se izplača dodati gnojilo za travo, ki travo zgosti. Tudi rast je nekoliko hitrejša.

Sedaj imamo na naši zelenici lepo gosto travo, nakateri se radi igrajo otroci. Trava je mehka in nima plevela. Redno jo vzdržujemo in kosimo z električno kosilnico. V zadnjem času pa razmišljamo, da bomo kupili kar robotsko kosilnico. Na drugi strani pa imamo pašnik s konji, kjer pa gnojila ne uporabljamo. Trave je dovolj za celo leto. Pred dvemi leti, ko je bila huda suša, se je trava nekoliko posušila. To smo reševali s škropljenjem. V vsakem primeru je potrebno pogledati kakšno je gnojilo za travo in kje ga bomo uporabljali.

Kvalitetno gnojilo za travo lahko pripomore k boljši rasti